Maarten Alexander Hardeman
ORGANISATIE & COMMUNICATIE management - advies

Generalist met oog voor detail

Ik ben ‘breed geschoold’ en breed inzetbaar in grote en middelgrote organisaties en in profit- en public-omgevingen. Inzetbaar op het gebied van organisatie-, communicatie-, verander- en innovatie-management en in de vorm van projecten, programma's en processen. Maar ook praktisch hands-on als dat nodig is. Ik ben in staat me nieuwe kennis eigen te maken en weet deze kennis in te zetten om zelfstandig vraagstukken op te kunnen lossen en verschillende soorten informatie te combineren.

kalm - onafhankelijk - systematisch - relaxed - voortouw nemen - goede sfeer bewaren - praktisch - positief

Ik richt me op organisaties waarbij het ontbreekt aan mensen om een project of verandering of innovatie ‘aan te zetten en af te maken’. Focus en “De waan van de dag” dicteren de organisatie vaak: “We weten dat het moet gebeuren maar we komen er niet aan toe of het blijft liggen”, of, “wij maken fantastische plannen maar we zijn geen uitvoerders”, of juist anders om. Iemand moet dit overnemen en afmaken. Daarvoor kan ik zorgen.

Mijn oog voor detail houdt in dat ik, waar nodig, in de materie duik en onderzoek doe om het beste aanpak voor te stellen.  Ik ben daarnaast 'Hands On' en pak praktische zaken op om voortgang te behouden. Teksten schrijven of redigeren, snel iets aanpassen op de website, even wat technische ondersteuning bieden op de site, CRM of mailserver, een simpele database opschonen of inlezen, een foto maken, bewerken en plaatsen, een nieuwsbrief opzetten en dergelijke hoort er wat mij betreft ook bij als het niet anders kan.

Dat houdt in dat opdrachtgevers en mijn werkomgeving mij kunnen vertrouwen: ik doe geen beloftes die ik niet na kan komen en ik maak de dingen af. Ik kan daarmee het gat tussen directie / management en business / uitvoering invullen in de rol van projectcoördinator, programmamanager, projectleider, projectmanager, (interim) verandermanager, adviseur of consultant.  

Quotes:

Directeur over de Disney Strategie bij directie Ministerie van Justitie en Veiligheid: “Wij hebben vaak dure bureaus uitgenodigd om onze brainstromsessies van de directie te begeleiden maar de methode en manier waarop jullie dat doen… we hebben nog nooit met zo veel speels plezier in zo’n korte tijd zo’n uitstekende resultaten behaald”

 Collega’s als we een project hebben binnengehaald of een evenement organiseren: “Ik maak me geen zorgen als Maarten er mee aan de slag gaat: hij duikt er in, maakt een plan, schrijft een duidelijke offerte en maakt duidelijke afspraken voor de uitvoering, delegeert, reflecteert en monitort. ”

Situationeel projectleiderschap

Een methode als Prince-2 of Scrum kan heel veel kwaliteit aan een project toevoegen. Ik heb de ervaring dat een project moet passen bij de organisatie en dat een methode de sterke punten kan laten excelleren en de zwakke kanten kan opvangen. Elk project is maatwerk en of een project agile, watervalmethode of hybride is, niets werkt als mensen er niet mee uit de voeten kunnen. Net als dat je situationeel leiderschap hebt, heb je situationeel projectleiderschap:

 • wat is het probleem?
 • hoe zitten de sleutelpersonen daar individueel ‘in’? en
 • waar hebben zij last van?
 • wat zijn de sterke punten? en
 • waar mist de organisatie talenten, kennis en vaardigheden die het nodig heeft voor de toekomst?
 • wat is er in het verleden aan gedaan en wat ging er goed en wat niet goed?

        … voordat ik weet wat de organisatie nodig heeft. Omdat ik ga voor het resultaat, doe ik daarom altijd vóór een project een ‘stakeholderonderzoek’ want bijna altijd blijkt dat de oplossing het probleem niet is.

Ik maak graag gebruik van een gereedschapskist aan methoden en technieken die daarbij horen. Dat kan CSOM, Disney strategie, Dromenfabriek, Terug Naar de Toekomst, agile, lean, scrum of Prince-2 of een hybride vorm of totaal iets anders zijn.

Ervaring en Achtergrond

Drs M.A. Hardeman, Master / Doctoraal VSL Bedrijfscommunicatie

Katholieke Universiteit Nijmegen / Radboud Universiteit

1987 – 1992 VSL Bedrijfscommunicatie (1992 winnaar Acon Twijnstra Gudde scriptieprijs)

Trainingen en cursussen:

 • Brown Paper Practitioner: 2016 – 2017 Instrumentarium voor change management
 • IEP: 2008  – 2009 Practitioner N.L.P. Instrument voor gedragsverandering in teams en organisaties.
 • KPMG: 2002 Informatiebeveiliging Informatiebeveiliging op data en fysiek niveau
 • Ordina: 2004 Prince 2 Programma voor projectmanagement
 • PINK: 2000 Practitioner ITIL Foundation en Security, programma’s voor ICT-beheer 

 


Blauwe OceaanCSOM Founder ontwikkelaar/onderzoeker/consultant (2010-heden)

 • Programma om het innovatievermogen van een organisatie te onderzoeken en activeren. Toepassingen o.a. bij iQordo, Ministerie Van Justitie en Veiligheid, directie Justis, Track en bij Agrifood Capital. Gebaseerd op de Blue Ocean Strategy en is vertaald naar een Rijnlands model. Het overkoepelende innovatie- en veranderprogramma is CSOM (Cyclisch Succes Ontwikkel Model)
 • Rol: programma-ontwikkeling, marketing en communicatie, website, ontwikkeling en faciliteren van workshops en trainingen en uitvoerende trainer/consultant.
 • Resultaat: Toepasbare en praktische programma’s op het gebied van innovatie en verandertrajecten. Verandertrajecten zijn gemotiveerd en doorgevoerd.

Effectief Netwerken Founder ontwikkelaar/onderzoeker/consultant (2010-heden)

 • Effectief Netwerken begeleidt (young) professionals in het ontwikkelen van hun professioneel netwerk. Dat gebeurt op individueel niveau, en volledige meerdaagse programma’s en met korte workshops.
 • Rol: programma-ontwikkeling, marketing en communicatie, website, ontwikkeling en faciliteren van workshops en trainingen en uitvoerende trainer/coach.
 • Resultaat: Onder andere bij young professionals op universiteit en hogeschool heeft het geleid tot projectuitvoering en zelfstandige verwerving van stageplaatsen. Bij professional coaching tot opdrachtverwerving. Na workshops voor professionals tot proactiviteit en grotere effectiviteit van netwerkwerkzaamheden.

Zelfstandig Communicatieadvies  sr. adviseur, hoofdaannemer en projectleider (2018-2019)

 • GEBA Mook is een innovatief wegenbouw bedrijf. Voor Geba heb ik de corporate identity vastgelegd en nieuwe corporate communicatie geïmplementeerd.
 • Rol: Stakeholder onderzoek corporate identity, communicatieadvies, projectleider/hoofdaannemer corporate communicatie veranderproces.
 • Resultaat: nieuwe corporate identity grondslagen, dat is vertaald naar de communicatiestrategie, vormgeving (huisstijl, website, fotografie en video)

Ordina – OPMC (Ordina Public Management Consultants) (1998-2010)

 • Opdrachtgevers: CWI, UWV, COA, DT&V, IND, DJI, Arbeidsvoorziening. Ministerie van Justitie, VROM, VWS, Verkeer en Waterstaat, Onderwijs, Binnenlandse Zaken.
 • Rol: Organisatieadviseur, Management Consultant, Procesbegeleider, Projectleider, Projectsecretaris, Interim-manager, Onderzoeker. Intern: Bidmanager, programmaontwikkelaar en procesoptimalisatie.
 • Werkgebieden: Projecten en adviestrajecten op het gebied van verander-management, implementatietrajecten, beheer, ict-management, projectondersteuning en archivering, openbare aanbestedingstrajecten

Zelfstandig onderzoeker / communicatie adviseur / docent (1992-1998)

 • Opdrachtgevers o.a.: Koninklijke Landmacht, KNMI, Verzekeringskamer, Mens/Data, Nijmegen (Interim-manager innovatie en marktontwikkeling), Stichting Eerstelijns Voorziening (EVA), Almere, Farrington Data Holland, Haarlem, Mijnsbergen BV, Mijdrecht
 • Hogeschool Arnhem: invaldocent schriftelijke communicatie Hogeschool Arnhem
 • Outside Energy Den Bosch: Consultant, onderzoeker en communicatieadviseur voor o.a.:
  FIOD, Quadram en ABP/USZO
Wielrennen

HOBBY’S


Nevenactiviteiten

 • Voorzitter Adviesraad Oersoep Brouwerij Nijmegen
 • Bestuurslid Communicatiekring Nijmegen
 • Voorzitter Bierbrouwersgilde Triple-W Nijmegen
 • Diverse kleine bestuurs- en adviestrajecten